Koulun kuvat, kartat ja pohjapiirrokset

Alla olevaan karttaan, kuviin ja pohjapiirroksiin on merkitty koulun tilat. Kunkin pohjakuvan alla on linkit tarkempiin valokuviin niistä tiloista, jotka tulevat kyläläisten yhteiseen käyttöön. Kuten kuvista näkyy, kaikki tilat tarvitsevat enemmän tai vähemmän remonttia.

Jos sinulla on ideoita, remonttitaitoa, -välineitä, aikaa tai jotain muuta josta olisi apua paikkojen kuntoon laitossa, ota yhteyttä etusivulla olevan kaavakkeen tai Arolan koulun Facebook-sivujen kautta.

Koulun ulkoalueet

Karttaan on merkitty niin olemassa olevat rakennukset kuin alueelle jo suunnitellut toiminnot. Punainen haalea raja osoittaa kiinteistön rajat (noin suurin piirtein).

Näistä aidattu lasten leikkipaikka ja nuorten itse tekemä frisbeegolfin ja jalkapallogolfin yhdistävä multigolf-rata ovat heti ensimmäisenä toteutuslistalla.

Jos perheessäsi on frisbeegolf (tai multigolf) harrastajia, jotka haluavat osallistua radan rakentamiseen, ole yhteyttä niin annamme rataa rakentavan porukan yhteystiedot.

Myös Seppo Mannisen puuhaaman pumptrack-radan toteutuminen jo ensi kesänä näyttää sekin todennäköiseltä. Eikä (koulun isännän) Hannu Järvisen haaveileman grillipaikan tekemisen pitäisi olla ylivoimaisen vaikea toteuttaa. Kumpikin ottaa mielellään apua hankkeiden suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Uusi lisäparkkipaikka ja monitoimikaukalo ovat vasta unelma-asteella. Kumpikin on suhteellisen kallis ja työläs hanke silloinkin kun ne toteuttaa mahdollisimman kustannustehokkaasti.

Jos kuulet jostain sikahalvalla saatavasta käytetystä kaukalosta (ei haittaa vaikka olisi täysikokoinen kaukalo), ota heti yhteyttä. Kun kaukalo on löytynyt, tarvitaan apua sen pohjan tasaamiseksi ja asvaltoimiseksi mahdollisimman edullisesti. Jos sinulla on muita ideoita siihen, miten kaukalon voisi toteuttaa kustannustehokkaasti, ole yhteydessä!

Parkkipaikan pohjalle pitäisi saada kantavaa maata – ja se pitäisi todennäköisesti ojittaa tai jopa salaojittaa. Jos tiedät jotain parkkipaikkojen rakentamisesta ja/tai siitä mistä voisi saada mieluiten ilmaiseksi sopivaa maa-aineista parkkipaikan pohjalle, ole yhteydessä!

Kyläläisiltä on tullut myös toiveita aikuisten ulkoliikuntapaikasta. Se sopisi luontevasti lasten leikkipaikan lähettyville, mutta tälle hankkeelle tarvitaan vielä joku asiasta innostunut (ja ehkä jopa siitä jotain tietävä) henkilö. Jos se olet sinä, ota yhteyttä!

Tällä hetkellä metsään ei ole suunniteltu mitään. Kyseessä on suhteellisen pieni alue. Haluamme säilyttää metsän hienot isot puut, mutta jos keksit metsäalueelle jotain puita kunnioittavaa toimintaa tai parannuksia, ole yhteydessä.

Katso täältä lisää kuvia piha-alueista.

Päärakennus

Tasakattoisessa “viipalekoulussa” eli entisessä 1.–2. luokkalaisten luokassa toimii jo Musiikkikoulu Taikahuilu ja Saaga Music. Kirsi Jokela antaa opetusta poikkihuilussa, nokkahuilussa ja pianossa. Valtteri Seppänen antaa opetusta kitaroissa ja bassossa ja pitää bändiryhmää. Suunnitteilla on myös musiikkileikkikoulu. Lue lisää musiikkikoulusta täältä.

Katri Tynkkynen on perustamassa pääkoulurakennuksen pohjakerroksessa olevaan entiseen ruokalaan kahvila-ravintola Katrin keittiön, joka tarjoaa elokuusta 2022 alkaen ainakin arkisin maistuvaa, terveellistä ja tuoretta kotiruokaa ja leivonnaisia. Koronatilanteesta riippuen keittiö aloittelee jo toimintaa kevään aikana esim. brunssien merkeissä. Lue lisää kahvila-ravintolasta täältä.

Ruokalasta päärakennuksen yläkertaan (jossa on luokat) vievään portaikkoon on suunnitteilla kirjojen vaihtolainaamo johon voi tuoda ja viedä kirjoja muiden(kin) luettavaksi. Samalla kirjahyllyt estävät päiväkotilaisia kiipeilemästä levennyksellä.

Katso täältä lisää alakatoksen ja portaikon kuvia.

Päärakennuksen näyttämöluokasta (näyttämöineen) tulee kyläläisten “seurahuone”, jossa voi pitää erilaisia kerhoja, juhlia ja illanistujaisia. Näyttämön ansiosta tilassa voisi hyvin pitää vaikka pieniä “klubi-iltoja” musiikin ja erilaisten esitysten merkeissä.

Katri Manninen haaveilee että tilaan saataisiin oikea discopallo ja siellä voisi pitää “aikuisten limudiscoja” tanssihaluisille äideille (ja miksei isillekin), jotka eivät jaksa tai pääse yökerhoihin tanssimaan.

UUSI LASTEN JA NUORTEN TEATTERIRYHMÄ SEURAHUONEELLA (näyttämöluokassa)!

Helmikuun alussa seurahuoneella aloittaa toimintansa Kirsi Jokelan vetämä lasten ja nuorten teatteriryhmä, joka kokoontuu tiistaisin klo 18.15-19.45. Kerho on maksuton.

Ilmoita lapsesi (tai itsesi) ryhmään laittamalla torstaihin 27.1. mennessä sähköpostia Kirsille: kirsi@metropoleart.fi.

Syksyllä seurahuonetta käyttämään siirtyy myös seurakunnan perhekerho, joka kokoontuu tällä hetkellä Jokelanseudun kerhotalolla torstaisin klo 9–11.

Päärakennuksen kaksi muuta luokkaa, entinen opettajanhuone ja sosiaalitilat ovat elokuussa 2022 toimintansa aloittavan yksityisen Päiväkoti Pikku-Arolan käytössä. Lisäksi päiväkoti voi tarpeen mukaan käyttää myös muita koulun tiloja kuten näyttämöluokkaa ja jumppasalia. Päiväkotia vetävät varhaiskasvatuksen opettajat Jaana Luukkonen ja Sanna Aronen. Lisäksi päiväkotiin tulee 1–2 varhaiskasvatuksen lastenhoitajaa. Vähän siitä riippuen minkäikäisiä lapsia päiväkotiin tulee, siellä on tilaa noin 20 lapselle. Lue lisää päiväkodista täältä.

Koulun itäpäädyssä (eli Piharakennuksen/Vanhan Lahdentien päässä) on Arolan koulun “isännän” Hannu Järvisen ja hänen poikansa asunto. Hannu pitää oman työnsä ohella silmällä koulun tiloja ja aluetta ja mm. voi tulla avaamaan ovia tai näyttämään paikkoja.

Pääkoulun ja musiikkikoulun remontit

Tasakattoiseen musiikkikouluun olisi tarkoituksena rakentaa vinokatto jo tulevana kesänä. Katto korjattiin äskettäin, mutta riski siihen että sen poistoputket menevät taas tukkoon ja katto alkaa vuotaa on turhan iso. Samalla kattoon voisi asentaa aurinkopaneelit.

Osa päärakennuksen eteläpuolen (Linjatien puolen) luokkien ikkunoista pitäisi kunnostaa (eli laittaa uudet kitit jne.).

(Kunnan piti korjata ikkunat jo 2018, eikä korjauskehotuksen antanut tarkastaja ollut todellakaan ollut mielissään nähdessään että ne olivat vielä 2021 korjaamatta.)

Muuten musiikkikoulun, päiväkodin ja kahvila-ravintolan pitäjät vastaavat omien tilojensa remontista.

Ruokalasta pääkoulun yläkertaan menevä portaikko vaatii kevyttä kunnostusta ja maalausta.

Seurahuone (eli näyttämöluokka) pitäisi remontoida ja sisustaa viihtyisämmäksi vielä tämän vuoden aikana.

Tulevina vuosina musiikkikoulun päärakennukseen yhdistävän “alakatoksen” voisi lasittaa suojaisaksi oleskelutilaksi, jossa voisi nauttia kahvilan antimista ja käydä säältä suojassa alakatoksessa olevissa vessoissa. Jos yhtäkkiä sinulle tulee vastaan ilmaiseksi saatavia isoja lasi-ikkunoita/seiniä tms. joita voisi hyödyntää alakatoksen lasituksessa, olethan yhteydessä.

Lähivuosina pääkoulun katto pitäisi maalata. Myös päärakennuksen ja musiikkikoulun julkisivut voisi maalata raikkaammaksi.

Tällä hetkellä pääkoulu lämpiää öljyllä, joten jossain vaiheessa sen lämmitysjärjestelmä olisi hyvä vaihtaa ekologisemmaksi (ja edullisemmaksi).

Katso täältä lisää pääkerroksen valokuvia.

Vanha koulu

Vanha koulu täyttää 100 vuotta (ilmeisesti) 1924. Siihen mennessä olisi kiva saada koulu edustavaan kuntoon. Miten pitkälle sitä ehditään korjata riippuu tietenkin rahoituksesta ja siitä kuinka paljon osaavaa porukkaa saadaan remontoimaan koulua.

Koulun pääovea varten on jo hankittu sähkölukko, joka päästään asentamaan kunhan kunta vihdoin ja viimein saa vaihdettua koulun ulko-ovien lukot. Tällä hetkellä koulun ulko-ovissa olevat avaimet ilmeisesti käyvät nimittäin muihinkin kouluihin. Kunnassa olleen informaatiokatkoksen takia odottelemme yhä lukkojen vaihtoa.

Sähkölukon asentamisen jälkeen oven voi avata ovikoodeilla. Koska ovikoodeja voi olla loputtomasti ja niiden vaihtaminen on helppoa, sähkölukko mahdollistaa vanhan koulun tilojen varaamisen/vuokraamisen varauskalenterista, joka on tulossa myös näille sivuille.

Varattuasi haluamasi vuoron ja maksettuasi pienen varausmaksun (tai annettuasi koodin jolla saat tilan ilmaiseksi käyttöön), saat sähköpostiisi ovikoodin, jolla oven saa auki varaamanasi ajankohtana.

Jos alat pyörittää jumppasalissa säännöllisesti ryhmäliikuntaa, saat henkilökohtaisen ovikoodin, jolla saat oven auki varaamanasi ajankohtana.

Myös “kerhotilaksi” kutsuttu vanhan koulun entinen veistoluokka on periaatteessa jo nyt käyttökunnossa, joskin vielä siivouksen tarpeessa.

Vanhan koulun 1. kerroksen remontit

Tällä hetkellä vanhaan kouluun ei tule vettä eikä viemäriä. Ensimmäinen parannus, joka koululle kannattaisi tehdä on vetää sinne vesijohto ja viemäri, tehdä vessa vanhaan komeroon ja vesipiste/minikeittiö sen seinän taakse.

Vanhalle koululle tuskin kannattaa tehdä suihkutiloja, koska niille ei oikeastaan ole tilaa, niiden tekeminen on työlästä ja kallista ja lisää kosteusvaurioiden riskiä.

Kerhotila on helppo jakaa pienempiin osiin esim. liukuovilla tai muilla kevyillä seinäratkaisuilla. Kuvassa varauloskäynniksi merkitty ovea voidaan käyttää toisena kulkuyhteytenä tilaan.

Ennen vanhaan varauloskäynnin kohdasta on mennyt toiset portaat kakkoskerrokseen. Jossain hamassa tulevaisuudessa olisi helppo laittaa kierreportaat kerhotilasta kakkoskerrokseen, jolloin sieltä olisi helpompi käydä minikeittiössä. (Varsinkin jos kerhotilan “104 Veistoluokka” suljetaan omaksi osiokseen.)

Vanhan koulun 2. kerroksen ja portaikon remontit

Vanhan koulun toisessa kerroksessa olisi eniten remontoitavaa, mutta myös potentiaalia etätyötiloiksi, videokuvausstudioksi yms. Koulun yleishyödyllisen tarkoituksen takia osa tiloista pitäisi pitää kaikkien kyläläisten käytössä. Eli ainakaan kaikista huoneista ei voi tehdä vain yhden tai kahden ihmisen vakituisessa käytössä olevia työhuoneita.

Ihan ensimmäiseksi yläkertaan pitäisi vetää uudet sähköjohdot (alakerran sähköjä on jo uusittu). Samalla pitäisi tsekata onko vanha vesivahinko aiheuttanut seinään enemmänkin korjattavaa (silmämääräisesti arvioituna ei ole).

Eteisen” päädyssä olevat komerot kannattaisi purkaa turhina, jolloin eteisen päähän saisi istumasopen.

Muuten kaikki pinnat pitäisi remontoida niin portaikossa kuin 2. kerroksessa. Osassa huoneissa lattiaa pitäisi suoristaa/vahvistaa. Seinien pinkopahvien alla näyttäisi olevan siisti hirsiseinä.

Portaikon yläpäässä olevaan entiseen (ja nyt levyillä tukittuun) parvekeaukkoon kannattaisi vaihtaa ikkuna antamaan valoa. Muidenkin ikkunoiden kunto pitää tarkistaa.

Vaikka pönttöuuni ja kakluuni toimisivat, yläkertaan pitäisi miettiä sopiva – ja käyttökuluiltaan edullinen – lämmönlähde.

Koulun ullakkoa pitäisi siivota ja varmistaa että se on täysin paloturvallinen. Sitten joskus kun ei keksitä enää mitään muuta remontoitavaa, sinne voi tehdä viihtyisän vinttikamarin, mutta nyt se kannattaa jättää rauhaan.

Kuvassa alemmaksi tasoksi merkitty kohta on entinen portaikon paikka. Sen lattian voi korottaa huonetilaksi tai sitten sen läpi voisi vetää jonain päivänä kierreportaat, joita pitkin pääsisi kätevästi keittiöön.

Näillä näkymin yläkerran korjaamista lykätään toistaiseksi, ellei kyläläisistä löydy innokasta iskuryhmää pistämään tiloja kuntoon.

Katso täältä kuvia vanhan koulun yläkerrasta ja portaikosta.

Vanhan koulun kellari

Vanhan koulun kellarissa on perunakellarihenkisiä tiloja, joille voi keksiä jotain käyttöä jos haluaa.

Punainen piharakennus

Vanhan piharakennuksen katto on hyvässä kunnossa ja kivijalkakin näyttää kohtuullisen ehjältä, mutta pihan puolella maa on päässyt lahottamaan ainakin ulkovuorausta. Koulun puoleisessa päädyssä on pieni asunto, jossa on asuttu vielä 1980-luvulla. Vanhan Lahdentien päädyssä (kuvassa autonraadon pääty) on ollut ulkohuussit. Keskellä on ilmeisesti huonokuntoinen autotalli.

Talon kunto pitäisi tarkistaa kunnolla ennen kuin sille voi keksiä käyttöä. Tämän hetken suunnitelman mukaan talo tulee rajaamaan yhdestä kulmasta lasten leikkialueen (jotta ei sille laidalle ei tarvitse rakentaa aitaa). Jos rakennukselle olisi enemmänkin käyttöä, niin siinä tapauksessa leikkialueen ei ehkä kannata rajoittua taloon.